ورود
جستجو
سرچشمه
نوشته
رویداد
فیلم
رزومه
جستجو
ضرورت آموختن ادب از بی ادبان در تجارت
در جنگ جهانی دوم، نیروی هوایی آمریکا به دنبال کاهش تلفات بمب افکنهای خود بود. رهبران نظامی به این نتیجه رسیده بودند که باید زره تقویتی بیشتری به هواپیماهای خود اضافه کنند تا آنها را در برابر آتش ضدهوایی و جنگندهها حفاظت کند؛ اما افزودن زره به همه قسمتهای هواپیما امکانپذیر نبود و سرعت آن را کم میکرد؛ بنابراین آنان باید تصمیم میگرفتند که به کدام قسمتهای هواپیما زره بیفزایند. برای این منظور آنان شروع به جمعآوری داده کردند. پس از هر مأموریت هواپیماهایی را که بازگشته بودند بهدقت بررسی میکردند و تعداد آسیبهای ناشی از ترکشها و گلولهها و جای آنها را روی هواپیما مشخص میکردند. بهتدریج معلوم شد الگوی خاصی در توزیع آسیبها روی هواپیما وجود دارد. بیشتر آسیبها روی ناحیه بال و بدنه هواپیما بود. بر این اساس کارشناسان نظامی نتیجهگیری کردند از آنجا که بیشترین گلولهها به نواحی بال و بدنه هواپیما اصابت کرده پس این قسمتها نیازمند زره حفاظتی بیشتر هستند.
آبراهام والد
با این نتیجهگیری کاملاً مخالف بود. او جزء ریاضیدانانی بود که در جنگ جهانی دوم برای ارتش آمریکا کار میکرد. والد نشان داد که خطای مهمی در تحلیلها صورت گرفته چرا که نتیجهگیری تنها بر اساس دادههای هواپیماهایی است که از مأموریت بازگشتهاند؛ اما در مورد هواپیماهایی که در طول مأموریت سقوط کردند، چه میدانیم؟ او نشان داد که دقیقاً برعکس، آن قسمتهایی از هواپیما نیاز به حفاظت دارند که کمترین اصابت را داشتهاند. درواقع نقاط آسیب در هواپیماهای بازگشتی بیانگر آن است که اگر هواپیما در این نقاط هدف قرار داده شود، با احتمال بیشتری میتواند سالم بازگردد.
سوگیری بازماندگی (Survival Bias)
یک خطا در استدلال است و زمانی پیش میآید که تنها بر روی چیزهایی که از یک فرآیند انتخاب گذشتهاند، تمرکز میکنید و آنهایی را که نتوانستند عبور کنند، عمدتاً به این خاطر که قابل مشاهده نیستند، نادیده بگیرید. میخواهید استیو جابز بعدی باشید؟ از دانشگاه انصراف بدهید و با یکی از رفقای خود در گاراژ خانه پدری یک کسب و کار راه بیندازید! اما چند نفر مدل استیو جابز را جلو رفتند و شکست خوردند؟ کسی نمیداند، درباره آنها کتابی نوشته نمیشود کسی آنها را نمیبیند. این مثالها روشن میکند وقتی تنها به نمونههای موفق نگاه میکنید ممکن است از رفتارها و اشتباهات مهلکی که نمونههای ناموفق به آن دچار شدند، غفلت کنید. به همین دلیل است وقتی از آن حکیم پرسیدند: ادب از که آموختی؟ پاسخ داد: از بیادبان.
نویسنده:
فرزاد مینویی
دستهبندی
تجارت الکترونیک
کلیدواژه
جنگ جهانی دوم
نیروی هوایی آمریکا
هواپیما
کارشناسان نظامی
آبراهام والد
ارتش آمریکا
سوگیری بازماندگی
Survival Bias
سوگیری بقا
سوگیری دوامنگری
خطا در استدلال
تمرکز غلط
استیو جابز
فرزاد مینویی
ادب از که آموختی
از بیادبان